Sommaren är här och grillen ska äntligen komma fram. Snart kommer luften vara fylld av dofterna från grannens grill. Vill du också bli grillmästare i år? Kanske imponera lite på tinderdejten? Vad är det man säger? Kärleken går genom partnerns mage?
Här kommer sommarens bästa recept!
4 fantastiska grillrecept
Flintastek
Ett måste på grillen! En flintastek är godast när den legat i marinad några timmar innan grillningen. Det finns stekar som är färdigmarinerade och det är super-praktiskt om du till exempel har ont om tid eller om du känner dig osäker på att göra egen marinad.
Gör såhär:
- Skär några snitt i steken. Detta förhindrar att steken blir skålformad när den värms upp.
- Grilla med ca 15 cm från kolet.
- Vänd 5-6 gånger så att steken får en fin stekyta på båda sidor.
- En färdig flintastek ska ha en innertemperatur på 68 grader.
- Skär upp köttet lite på snedden för att få det så mört som möjligt.
Tänk på:Flintastek är griskött, vilket innebär att köttet måste vara genomstekt och inte vara rött. Skär alltid ett kontrollsnitt för att avgöra om köttet verkligen är färdigt.
Kyckling
Kyckling har blivit ett av de vanligaste inslagen på grillen och det är inte konstigt för det är riktigt gott. Det man ska tänka på när man ska grilla kyckling är att kycklingkött oftast inte smakar så mycket. Genom att marinera eller rubba kycklingen några timmar innan grillningen sätter du god smak på kycklingen. Tänk på att du torkar av köttet lite innan så att det inte droppar olja ner i grillen.
Gör såhär:
- Skär kycklingfileér på långsidan, då undviker du att kycklingens kanter hinner bli torra innan mittendelen blir färdig.
- Skapa en jämn värme genom att vända kycklingen ca var 7/8 e minut.
- Grilla gärna kyckling på hög värme först så att skinnet blir knaprigt, sedan kan du grilla klart dem på lägre värme för att undvika att köttet blir bränt eller torrt
Tänk på: Kyckling kan vara riktigt farlig att få i sig rå. Kontrollera alltid att kycklingen är helt tillagad ända in till benet. Det får inte finnas något rött eller rosa kvar i köttet. Du kan även utgå efter kycklingens innertemperatur. Det skiljer sig något från vilken kycklingdel du grillar.
- Kycklinglår och kycklingfilé: 80 grader
- Kycklingbröstfile: 70 grader
- Hel/ halv kyckling: 80-85 grader
Grönsaker
Grönsaker är goda att grilla både på spett eller som de är. Grönsaker innehåller mycket smak och behöver oftast inte marineras och kryddas så mycket. Att bara pensla med balsamvinäger och olivolja räcker långt. Grönsaker behöver egentligen bara värmas upp och få en fin stekyta så det tar inte alls så lång tid som kött. Majskolvar, morötter och majskolvar bör dock förkokas några minuter.
Cevapici
Cevapici är en färsrätt från Balkanområdet som precis som all annan mat kan göras på olika sätt. Många gör cevapici på spett men du kan även rulla dem till “avlånga köttbullar”.
Gör såhär:
- Blanda ihop färs, skorpmjöl och finhackad lök. Krydda gärna med salt, vitpeppar, vegeta och pressad färsk vitlök.
- Tryck fast färsen runt ett spett eller forma dem som smala järpar.
- Grilla dem försiktigt så att färsen blir genomstekt. Vill du skapa en fin stekyta kan du lägga dem över hög värme en stund.