Vill du bli ett hälsofreak? Alla har sin egen version av välmående, men det råder ingen tvekan om att det är en viktig del av livet att ha en positiv relation till din hälsa. Som tur är har vi 6 tips från Hälsa Sverige som kan hjälpa dig att ta kontroll över din hälsa och börja göra de positiva förändringarna.
 
1. Ät en hälsosam kost: Ät hälsosamt: Ät hälsosamt är grunden för god hälsa. Inkludera mer frukt och grönsaker i dina måltider, välj fullkorn framför bearbetade kolhydrater, välj magra proteiner och håll dig borta från sockerhaltiga drycker och snacks.

2. Träna regelbundet: För att uppnå optimal hälsa, sträva efter att träna minst 30 minuter varje dag. Hitta aktiviteter som du tycker om att göra, t.ex. gå eller jogga, simma, cykla eller spela en lagsport, vilket gör det lättare att hålla fast vid din träningsrutin.

3. Få tillräckligt med sömn: Att få tillräckligt med sömn hjälper din kropp att läka och bygga upp sig själv. Att få tillräckligt med sömn kan också bidra till att förbättra energinivåerna under dagen och minska stressnivåerna. Sikta på 7-9 timmars sömn per natt.

4. Hantera stress: Det är därför viktigt att hitta hälsosamma sätt att hantera stress. Testa yoga eller meditation, prata med en vän, ta en promenad i naturen eller gör något kreativt som att måla eller skriva.

5. Håll dig hydrerad: Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för god hälsa och välbefinnande. Sikta på att dricka minst 8 glas vatten varje dag och dra ner på koffein och alkohol om du behöver mer energi under dagen.

6. Öva mindful eating: Mindful eating innebär att vara uppmärksam på vad du äter och hur det får dig att må. Det hjälper dig att göra hälsosammare val genom att fokusera på när du är mätt.