Ditt hem ska vara en trygg plats, men vissa byggnadsmaterial kan utgöra dolda risker för hälsan. Ett sådant material är blå betong, som användes flitigt i svenska byggnader mellan 1929 och 1975. Det som gör blåbetong problematiskt är att det innehåller radium, vilket avger radon – en osynlig och luktfri gas som är kopplad till en ökad risk för lungcancer.
När radium i blåbetong bryts ner bildas radon, som kan frigöras till inomhusluften. Dessutom avger blåbetong gammastrålning, vilket förstärker hälsoriskerna. Radonexponering är särskilt allvarlig eftersom den är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige, efter rökning. Enligt uppskattningar drabbas cirka 500 personer årligen av lungcancer på grund av radon.
Hur upptäcker du radon i ditt hem?
Det enda sättet att ta reda på radonhalten är genom att mäta. En radonmätning görs i enheten Becquerel per kubikmeter (Bq/m³), och det rekommenderade gränsvärdet för inomhusluft är 200 Bq/m³ som årsmedelvärde. Långtidsmätningar, som pågår i minst två månader under eldningssäsongen, ger den mest tillförlitliga informationen. Det är enkelt att genomföra mätningen själv: beställ radondosor, placera dem enligt instruktionerna, och skicka tillbaka dem för analys. Inom en vecka får du ett resultat som visar om halterna är förhöjda.
Vad gör du om radonhalten är för hög?
Om mätningen visar förhöjda nivåer är nästa steg att ta reda på om blåbetongen är källan. En radonexpert kan utföra en gammamätning för att mäta strålningen från byggnadsmaterialet. Om blåbetong identifieras som orsaken finns flera lösningar, exempelvis att förbättra ventilationen, applicera radonskyddande tapet eller i extrema fall avlägsna det berörda materialet.
I Sverige finns fortfarande omkring 400 000 bostäder som innehåller blåbetong. Dessa byggnader är vanliga i områden som Stockholm, Mälardalen, Göteborg, Västerås och Borås. Även om tillverkningen av blåbetong upphörde 1975, kan materialet ha använts i byggnader fram till mitten av 1980-talet. Eftersom blåbetong inte alltid kan identifieras med blotta ögat, är radonmätning den mest tillförlitliga metoden för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö.
Att vara proaktiv och mäta radon är en liten insats för att skydda både din hälsa och värdet på ditt hem.