Är du rädd för att få din bil servad? Hoppas du spara lite pengar och lära dig en ny färdighet? Att byta egna däck kan vara skrämmande i början, men med rätt verktyg och kunskap är det en uppgift som kan slutföras på nolltid. I den här steg-för-steg-guiden kommer vi att utforska hur du enkelt byter däck, vilken utrustning du behöver och var du ska börja på vägen mot att bli en expert på däckbyte.

Verktyg du behöver använda
-Jack
-Nyckel/spärrnyckel
– Hjulblock (för framhjul)
– Hjulblock (för bakhjul)
-Bromspedallås för bilar med manuell växellåda.

Lossa muttrarna:
Innan du lyfter bilen, lossa muttrarna. Du kan använda en skiftnyckel eller en spärr för detta ändamål. Var noga med att vrida dem moturs och inte ta bort dem helt, bara lossa dem så mycket att du kan ta av dem efter att bilen har domkrafts.

Lyfta bilen:
När dina hjulmuttrar väl har lossnat är det dags att lyfta bilen. Placera din domkraft på rätt plats och börja lyfta bilen. Se till att du lyfter rakt upp och inte i vinkel, och se till att domkraften är rätt placerad så att den inte rör sig eller glider medan bilen lyfts.

Ta bort däcket:
Nu när bilen är säkert upphöjd kan du ta bort det gamla däcket. Ta bort alla hjulmuttrar helt med skiftnyckeln/spärrnyckeln (kom ihåg att vrida dem moturs), dra sedan försiktigt bort däcket från fälgen. Se till att förvara alla lösa muttrar på ett säkert ställe fram till återanvändning.

Montering av det nya däcket:
När det gamla däcket har tagits bort kan du börja montera det nya. Placera det nya däcket på fälgen och dra åt alla hjulmuttrar (igen moturs). Se till att de är täta men inte för täta. Byta däcken på egen hand och spara pengar på lång sikt.