Se till att du inte bränner dig i solen! Oskyddad solexponering kan vara extremt farlig och leda till ett antal hudproblem inklusive rynkor, mörka fläckar och till och med cancer. I det här blogginlägget kommer vi att utforska varför det är så viktigt att hålla sig borta från solen, från att förstå farorna med oskyddad solexponering till att lära oss hur du bäst skyddar din hud när du går utomhus.

UVA- och UVB-strålar

Solen avger två typer av ultraviolett (UV) strålning – UVA- och UVB-strålning. UVA är den vanligaste typen av ultraviolett strålning och står för upp till 95 % av den UV-strålning som når jordytan. Den tränger djupare in i huden än UVB, vilket gör att den åldras snabbare. UVB är den typ av strålning som orsakar solbränna och är också kopplad till hudcancer. Om du skulle vilja bli brun utan att utsätta dig för solens strålar, titta på mellolandet.com.

Hudskador till följd av oskyddad solexponering

Oskyddad solexponering kan orsaka en mängd olika hudproblem, från rynkor och hängande till mörka fläckar och till och med hudcancer. UVA-strålar tränger djupare in i huden än UVB-strålar, så de kan orsaka mer långvariga skador. Exponering för UV-strålning försvagar också hudens immunförsvar, vilket gör det svårare för huden att bekämpa bakteriella och virusinfektioner.

Hur du skyddar dig från solen

Det är viktigt att vidta åtgärder för att skydda din hud från solens farliga strålar. Använd ett brett spektrum solskyddsmedel med en SPF på minst 30 som blockerar både UVA- och UVB-strålar. Applicera solskyddsmedel 15 minuter innan du går ut och applicera igen varannan timme eller efter att du har simmat eller svettats kraftigt. Bär solglasögon och bredbrättade hattar för extra skydd och håll dig i skuggan när det är möjligt. Undvik att vistas i solen under de bästa timmarna (kl. 11-13), när solens intensitet är som störst.