Arbete hemifrån innebär att du utför ditt arbete från ditt hem i stället för på en kontorsplats. Det kräver ofta en dator eller en bärbar dator och en internetanslutning. Det är också viktigt att ha en god arbetsmiljö hemma, till exempel en bekväm stol och bord, god belysning, och ett ställe där du kan koncentrera dig. Jobba hemifrån kan ge frihet och flexibilitet, men det kräver också disciplin och självständighet för att vara effektiv och produktiv.

Arbete från hemmet blir allt vanligare och det trenden förväntas fortsätta. Därför har många personer nu en arbetsplats inom sina bostäder. Trots att fastigheten eller bostaden  kan ha genomgått en radonmätning med radonmätare, så finns det fler arbetsplatser som kan vara på platser som inte har blivit mätta för radon. Dessa platser kan vara i en tidigare förrådsutrymme eller garage, i ett mindre hus på tomten, en klädkammare, källarvåning eller garage. Långvarig exponering av radon är farlig. I Sverige drabbas varje år ca 500 av lungcancer som har orsakats av radon.

För att skapa ett hemmakontor behöver du oftast en dator eller en bärbar dator, en skrivbord eller ett bord som du kan arbeta vid, en bekväm stol, god belysning, och eventuellt några förvaringslösningar för kontorsmaterial och papper. Många väljer också att ha tillgång till en printer och en extern skärm. Det viktigaste är att du har en plats där du kan koncentrera dig och arbeta effektivt.

Det här behöver du för hemmakontoret:

 1. Dator eller bärbar dator
 2. Skrivbord eller bord
 3. Bekväm stol
 4. Bra belysning
 5. Förvaringslösningar för kontorsmaterial och papper
 6. Skrivbordslampa
 7. Kontorsmaterial (penna, papper, kalender, etc.)
 8. Musmatta
 9. Extern skärm (om önskvärt)
 10. Printer (om önskvärt)
 11. Fotografier, posters, eller konst på väggarna för att göra det mysigt
 12. Krukväxter eller blommor
 13. En bekväm kudde eller en pläd
 14. En ljudsystem för musik eller bakgrundsljud, som portabel högtalare
 15. Kaffe- eller tebryggare
 16. En bokhylla med böcker och tidskrifter
 17. Mjuka golvmattor eller textilier
 18. En bekväm fåtölj eller soffa för lite avkoppling

Det är viktigt att trivas på sitt hemmakontor. En mysig och välordnad arbetsmiljö kan bidra till en ökad kreativitet, koncentration och produktivitet. Dessutom kan en trevlig arbetsmiljö bidra till en ökad motivation och jobbtillfredsställelse. Att ha en arbetsplats som man trivs på kan också minska stress och spänningar, vilket är viktigt för både mental och fysisk hälsa.