Ledig från jobbet

Röda dagar innebär att man är ledig från sitt jobb och kan koppla av med vänner och familj. Ibland leder röda dagar även till att man får en långhelg (om den röda dagen infaller på en fredag eller måndag). 

För att göra det enkelt för er att hitta vilka dagar som är lediga så har vi länkat till en lista “Röda dagar 2023” som går igenom alla röda dagar. 2023 ser ut att bli ett bättre år än de senaste åren då du som anställd får några fler lediga dagar.

Röd dag eller helgdag

En röd dag är samma sak som en helgdag och vanligtvis är man ledig från jobbet dessa dagar. Som alltid finns det undantag då vissa yrken och tjänster kräver att man även jobbar på dessa dagar.

Lön på helgdagar

De flesta har en s.k. månadslön vilket innebär att du får samma lön oavsett hur många arbetsdagar den specifika månaden har. Exempelvis så har februari bara 28 dagar och man får inte en lägre lön i februari jämfört med andra månader. Det innebär att du bör ha samma lön även om en röd dag (helgdag) äger rum den månaden.

Halvdag innan röd dag?

Det är upp till varje arbetsgivare att besluta om det är halvdag dagen innan en röd dag. Det är inget krav och vanligtvis är det en helt vanlig arbetsdag dagen innan röd dag. Men vi rekommenderar alltid att höra med din arbetsgivare vad som gäller för just dig.

Nationaldagen är en röd dag

Sveriges nationaldag infaller den 6 juni och är en röd dag där man är ledig från jobbet. Under 2023 infaller nationaldagen på en tisdag. Därför kommer det vara många som tar ledigt på måndagen (5 juni) för att på så sätt ge sig en långhelg med fyra dagars ledighet.

____

Behöver ert företag hjälp med att ranka högre organiskt på Google? Läs mer om SEO (sökmotoroptimering) här